Δευτέρα, Οκτωβρίου 11, 2010

Κρίση. Είχε προβλεφθεί;

Είναι κανείς που ΔΕΝ την είχε προβλέψει;

Μα 1+1=2

Αύξηση βιοτικού επιπέδου => αυξημένες κρατικές προμήθειες + αύξηση στην κατανάλωση πχ αυτοκινήτων και άλλων αγαθών + μειωμένες εξαγωγές γιατί δεν παρήγαγε κανείς + αυξημένες μίζες = χρεωκοπία

Το ίδιο δεν έγινε στο Αμέρικα απλά μειώνοντας τα εργοστάσια; Η αύξηση του βιοτικού επιπέδου στον δυτικό κόσμο είναι προσωρινή. Δεν γίνεται μόνο με παροχή υπηρεσιών ( έστω και τεχνολογικών καινοτομιών ) να υπάρξει ανάπτυξη.

Χρειάζεται ισορροπία στο ανθρώπινο δυναμικό. Δεν γίνεται να γίνουν όλοι επιστήμονες, ούτε όλοι οι επιστήμονες καινοτόμοι. Χρειάζεται να βρεθεί τρόπος να τρώνε οι «φτωχοί» που δεν μπόρεσαν να ανακαλύψουν το «θείο δισκοπότηρο».
Οι εργάτες, οι αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες, οι περισσότεροι ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι δεν γίνεται να πληρώνουν όλο το βάρος της κοινωνίας ενώ όλο και περισσότερο οι μεγάλοι κερδίζουν.

Για να γίνω πιο σαφής, στην περίπτωση του αγρότη που πλήρωσε για να χτιστεί συνεταιριστικό εργοστάσιο, πληρώνει τον σπόρο στις πολυεθνικές και τα φυτοφάρμακα, του δίνουν ψίχουλα επιδότησης για να τον κατευθύνουν και καλείται να πουλά φθηνότερα.
Πως να το κάνει όταν το κόστος από τα φυτοφάρμακα, το σπόρο, η συντήρηση του εργοστασίου, το νερό κλπ αυξάνει;
Όταν αυτός ή το παιδί του μεταφέρεται στις πόλεις και μπαίνει στις υπηρεσίες, το κενό του καλύπτεται από τους μετανάστες που μέχρι τώρα πληρώνονταν φθηνά. Τώρα όμως θα ξαναγυρίσει πίσω;

Δεν μπορεί το παλαιό μοντέλο να παραμείνει. Χρειαζόμαστε κάτι νέο. Νέα διανομή πλούτου. Να πληρώνεσαι για να «κάθεσαι». Όχι επιδόματα ανεργίας αλλά μισθό καινοτομίας.
πχ. κάποιες ώρες υποχρεωτική σκέψη και καταγραφή της για λύση προβλημάτων κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια: