Παρασκευή, Δεκεμβρίου 23, 2011

Η Ευρώπη του 2012 αφήνεται στις κρίσεις των τραπεζιτών.

Τι είναι οικονομικά σωστό; Να δώσουμε μια αύξηση στις συντάξεις ή να τις μειώσουμε; Αν σε αυτή την ερώτηση δεν απαντά πλέον ο εκλεγμένος πρωθυπουργός αλλά ο τραπεζίτης, τι λέτε να απαντήσει;

Οικονομικά ορθό είναι να μειωθούν οι συντάξεις γιατί δεν προσφέρουν στην ανάπτυξη. Πολιτικά όμως ορθό είναι να μην πεθαίνει ο κόσμος από ασιτία.


Οι δυο πρωθυπουργοί ( Lucas Papademos στην Ελλάδα και Mario Monti στην Ιταλία που είναι και υπουργός οικονομικών ) είναι πρώην ( και νυν; ) τραπεζίτες και μέλη της τριμερούς επιτροπής.

Οι δυο υπουργοί οικονομικών ( Vitor Gaspar στην Πορτογαλία και Luis de Guindos σε Ισπανία ) είναι πρώην τραπεζίτες και αυτοί.

Τι πρέπει λοιπόν να περιμένει κανείς από εκείνους που  έφτιαξαν περιουσίες τα τελευταία 30 χρόνια, να προδώσουν τους δικούς τους; Οι τράπεζες για κάθε ένα από τα τελευταία 30 χρόνια είχαν πάνω από 40% κέρδη. Φέτος προβλέπεται να κερδοφορίσουν πάλι χάρη στις επιδοτήσεις ( στήριξη το λένε ) από τα κράτη και τις κεντρικές τράπεζες σε Αμερική και Ευρώπη.

Ο Αϊνστάιν έλεγε πως «Δεν μπορείς να επιλύεις ένα πρόβλημα με τον ίδιο τρόπο που το έφτιαξες». Εμείς αφήνουμε τους ίδιους ανθρώπους να μας «λύσουν» το πρόβλημα που αυτοί έχουν φτιάξει και δεν έχουν σκοπό να το λύσουν, αλλά να το «διορθώσουν»;

Ο Παπαδήμος ήταν σύμβουλος του Σημίτη και σχεδίασε την άνοδο και κάθοδο του χρηματιστηρίου, ακόμα ήταν σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου και σχεδίασε την ελεύθερη πτώση της χώρας μας τα τελευταία δυο χρόνια. Αυτόν έχουμε σήμερα πρωθυπουργό.


Σχετικά:
Lucas Papademos & Mario Monti
http://www.trilateral.org/download/file/TC_list_12-11%282%29.pdf
Τα μέλη της τριμερούς επιτροπής για την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση που ιδρύθηκε από τον ιδρυτή της "Λέσχης Μπίλντεμπεργκ" Αμερικανό μεγιστάνα του πλούτου Ντ. Ροκφέλερ.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mario_Monti
http://en.wikipedia.org/wiki/Papademos

2002 Vitor Gaspar
Η αλλαγή του Ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος http://www.ecb.int/pub/pdf/other/transformationeuropeanfinancialsystemen.pdf
http://www.bloomberg.com/news/2011-06-17/portugal-incoming-premier-coelho-picks-vitor-gaspar-to-be-finance-minister.html

Luis_de_Guindos
http://es.wikipedia.org/wiki/Luis_de_Guindos
http://www.bloomberg.com/news/2011-12-21/rajoy-prepares-to-appoint-finance-minister-after-becoming-spain-s-premier.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: