Παρασκευή, Απριλίου 02, 2010

Οικονομία και ανασφάλεια

Η γνώμη του Ραφαηλίδη ήταν πως όλα γίνονται για το φαγητό.
Τα τελευταία χρόνια, αρχίζοντας από την δύση, άλλαξαν τα πράγματα. Όλα γίνονται γιατί υπάρχει ανασφάλεια στο μυαλό του ανθρώπου.

Συγκέντρωση πλούτου
Οι ανασφαλείς είναι εκείνοι που έχουν τώρα αλλά θέλουν να έχουν για τα γεράματά τους.
Έτσι ασφαλίζονται σε κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες ή στο κράτος ή τοποθετούν τον επιπλέον πλούτο τους σε άλλες εταιρίες (τις τράπεζες) ώστε να τους τον επιστρέψουν αργότερα. Άλλοι είναι πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν άλλους ώστε να αποκτήσουν πλούτη. Αλλά και αυτοί θα τα τοποθετήσουν σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες.
Η συσσώρευση αυτή του πλούτου λειτουργεί σαν την συσσώρευση φαγητού έτσι έρχονται και άλλοι κοντά στον πλούτο ώστε να επωφεληθούν. Όπως τα όρνια όταν δουν από ψηλά το θύμα άλλων ζώων.
Ακριβώς έτσι λειτουργούν οι λογιστικές εταιρίες, οι νομικές φίρμες και διάφοροι άλλοι που επωφελούνται.

Μην ξεχνάμε πως οι μεγάλες αυτοκρατορίες έγιναν μεγάλες λόγω των δούλων. Η συσσώρευση εκείνη την εποχή γίνονταν από τους δυνατούς μόνο. Ο λαός δεν είχε την πολυτέλεια να ατενίζει το μέλλον.
Ο Χριστιανισμός ( και άλλες θρησκείες ) διδάσκει «δώσε μου σήμερα και άσε το αύριο» που είναι εντελώς αδύνατο με αυτή την λογική της συγκέντρωσης πλούτου. Είναι εντελώς αντίθετος με τη συσσώρευση του πλούτου. Ο πλούσιος δεν θα πάει στον παράδεισο.

Διαπλοκή

Στην Ευρώπη μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο οι πολιτικοί, αν και χριστιανοί, σκέφτηκαν, γιατί να αφήσουμε τον πλούτο στις εταιρίες και να μην τον δώσουμε στο κράτος; Έτσι δόμησαν το κράτος σε μια ανάλογη, με τις εταιρίες δομή. Με αυτόν τον τρόπο αύξησαν τον πλούτο που διαχειρίζονταν. Έγιναν και αυτοί ίδιοι ή οι υφιστάμενοί τους δημόσιοι υπάλληλοι όρνια. Ίδρυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα ασφαλιστικά ταμεία παίρνουν τον πλούτο υπό μορφή κεφαλικού φόρου από τους εργαζόμενους και τον τοποθετούν σε ιδιωτικές εταιρίες, στο χρηματιστήριο, στις τράπεζες και στις ασφαλιστικές, όπου λειτουργούν οι νόμοι της αγοράς. Έτσι τα ασφαλιστικά ταμεία έγιναν μέρος της αγοράς αν και η διαχείρισή τους καθορίζεται από τους πολιτικούς.

Οι ανασφαλείς Ευρωπαίοι έδωσαν και δίνουν μεγάλο μέρος της εργασίας τους στα ασφαλιστικά ταμεία και στις ασφαλιστικές εταιρίες εξαιτίας της κρίσης. Εξαιτίας της κρίσης η ανασφάλεια μεγάλωσε. Ο Έλληνας, λόγω του προσφιλούς σπορ της φοροδιαφυγής δεν είχε καταλάβει την κρίση και έτσι έπρεπε να την βιώσει με άλλον τρόπο. Ήταν σίγουρο πριν από τις εκλογές πως όποιο κόμμα κέρδιζε θα έπαιρνε μέτρα τέτοια ώστε να σπάσει το ηθικό των Ελλήνων και να δώσει ένα παράδειγμα στους άλλους Ευρωπαίους. Οι Έλληνες πλέον βλέπουν το μέλλον ανασφαλές.
Στην Ελλάδα σήμερα ο δείκτης απαισιοδοξίας είναι στο 73% με μόνο το 9% να είναι αισιόδοξοι. Άρα τα κατάφεραν καλά.

Που θα οδηγήσει αυτό; Μα βέβαια σε αποταμίευση και σε μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου από τις μεγάλες εταιρίες.
Οι εταιρίες όμως βρήκαν άλλες αγορές ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους. Η Κίνα είχε ανάπτυξη 8% το 2009. Βέβαια η ανάπτυξη της Κίνας οδηγεί στο όραμα της αλληλεγγύης των λαών όπως διατείνονται οι κομμουνιστές και θα πρέπει να βοηθήσουν και αυτοί και άλλες χώρες όπως βοήθησε το κεφάλαιο μεταφέροντας τις επιχειρήσεις του από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, στην Κίνα και την Ινδία.

Διαφθορά
Ένας παράγοντας της ανισομερούς κατανομής του πλούτου είναι και η ανάμειξη του κράτους στα των επιχειρήσεων που έφερε την διαπλοκή. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ή οι πολιτικοί που έχουν επαφές με τις εταιρίες, άρχισαν να παίρνουν δωράκια. Στην Ελλάδα, τα δωράκια αυτά σιγά-σιγά άρχισαν να τα παίρνουν οι κατώτεροι υπάλληλοι και η διαφθορά μεγάλωσε.
Τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το τελευταίο εξάμηνο οι αποκαλύψεις για διαφθορά έγιναν γνωστές έτσι ώστε να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί της ανασφάλειας.
Βέβαια αυτό δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. πχ Γερμανία. Οι Γερμανοί έτσι και αλλιώς σε μια ενωμένη Ευρώπη ήταν εκείνοι που θα κέρδιζαν ή θα έχαναν. Μην ξεχνάμε πως έτσι και αλλιώς αυτοί και οι Γάλλοι είναι οι περισσότερο ξενοφοβικοί από όλους τους Ευρωπαίους.

Κλίμα ανασφάλειας
Χαρακτηρίζω λοιπόν, το κλίμα ανασφάλειας σαν το μεγαλύτερο πλήγμα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι η αρχή. Το παιχνίδι αυτό της ανασφάλειας το έπαιξαν με μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ με τους δίδυμους πύργους. Το έπαιξαν πάλι με επιτυχία με την δήθεν κατάρρευση της Αμερικάνικης οικονομίας ( μερικές τράπεζες άλλαξαν χέρια ).

Ο πόλεμος
Οι οικονομίες της δύσης και της ανατολής βρίσκονται σε καθημερινό πόλεμο.
Η Μέση Ανατολή έχασε τον πόλεμο μπαίνοντας στο παιχνίδι της δύσης. Το χρηματιστήριο. Ο Μπιν Λάντεν καλά κρατεί στο να νομιμοποιεί τις ΗΠΑ να έχουν στρατό στην περιοχή και το Ιράν δίνει όλο και μεγαλύτερες λαβές στις ΗΠΑ για νέες επιχειρήσεις.
Η Ανατολή ακόμα κρατεί αν και είχε και εκείνη μεγάλο πρόβλημα με τις τιμές του πετρελαίου και τους δήθεν ιούς. Η Κίνα φαίνεται να κερδίζει το παιχνίδι, μιας και έχει σχεδόν το 70% των δυτικών εταιριών και φθηνό εργατικό δυναμικό για πάρα πολλά χρόνια ακόμη. Έτσι δεν συμφέρει την Δύση να παίξει και άλλο με τις διαθέσεις των Κινέζων.
Το μόνο που μένει είναι να μειωθούν οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων ώστε να παράγεται μέρος των προϊόντων στην Ευρώπη ( ίσως βάζοντας και την Τουρκία στο παιχνίδι ).
Πως λέτε θα γίνει αυτό;

Βασική αρχή της εγκληματολογίας είναι να βρίσκουμε ποιος ωφελείται από το έγκλημα. Ας δούμε τα εγκλήματα:
  1. Πόλεμος στο Ιράκ (Μπους 1)
  2. Τρελές αγελάδες
  3. Πόλεμος στην Σερβία
  4. Δίδυμοι πύργοι
  5. Ιός των πτηνών
  6. Πόλεμος στο Αφγανιστάν
  7. Πόλεμος στο Ιράκ (Μπους 2)
  8. Τριπλασιασμός τιμής του πετρελαίου και μέσα σε ένα χρόνο κατακόρυφη μείωση
  9. Πιθανολογούμενη κλιματική αλλαγή
  10. Ιός των χοίρων
  11. Κατάρρευση των τραπεζών στις ΗΠΑ
  12. Κατάρρευση των τραπεζών στην Ευρώπη
  13. Κατάρρευση κρατών στην Ευρώπη
  14. Μετά από αυτό τι;
Σε κάθε έγκλημα η ανασφάλεια των πολιτών μεγαλώνει. Βρείτε ποιος ωφελήθηκε.
  1. Κράτη
  2. Επιχειρήσεις
  3. Λαοί
  4. Φτωχοί
  5. Πλούσιοι
  6. Πολιτικοί
  7. Δημόσιοι λειτουργοί
Όταν το βρείτε, τότε θα δείτε ποιος έκανε το έγκλημα ή ποιος συναίνεσε σε αυτό. Βρείτε και ποιος έχασε σε κάθε περίπτωση, έχει ενδιαφέρον!

Δεν υπάρχουν σχόλια: