Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015

ύφεση

Άραγε ποιες επιχειρήσεις μεγαλώνουν μόνο σε περιόδους ύφεσης, και γιατί;

Είναι γνωστό πως όσες επιχειρήσεις επιβιώνουν από την καταστροφή του κεφαλαίου που συμβαίνει κατά καιρούς λόγω ύφεσης, κρίσης ή και (οικονομικού ή μη) πολέμου, βγαίνουν κερδισμένες εκ των υστέρων, είναι οι μεγάλες.

Οι πολλές και μικρές όσο και να έχουν δυνατότητες ελιγμών, δεν μπορούν να αντισταθούν γιατί η διαπλοκή και η τιμή παίζει ρόλο και αυτά είναι πλεονεκτήματα των μεγάλων.

Είναι λάθος να πιστεύει κανείς πως και οι μικρές επωφελούνται από το κλείσιμο ή την μεταφορά έστω και μεγάλων επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Πολλοί νομίζουν πως με την κρίση, μιας και έχει συρρικνωθεί η αγορά και η πίτα, θα έχει  αποτέλεσμα μιας και κάποιες επιχειρήσεις κυρίως μικρές θα έχουν κλείσει τη νέα μικρότερη πίτα την μοιράζονται λιγότερες επιχειρήσεις.
Το κομμάτι της νέας πίτας μιας επιχείρησης, μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το κομμάτι που είχε πριν την κρίση. Δηλαδή, έστω ότι υπάρχει μια πίτα άξιας 100€ την οποία μοιράζονται 20 επιχειρήσεις και η μια που επιβίωσε είχε μερίδιο 20€ πριν, μιας και η πίτα μειώθηκε σήμερα από την κρίση στα 50€ αλλά της μοιράζονται ισομερώς 2 επιχειρήσεις που επιβίωσαν. Οπότε πριν είχε 20€ τώρα έχει 25€, άρα μεγάλωσε 5€.


Οι επιχειρήσεις που είναι στην αγορά χρόνια θα κλείσουν, γιατί στηρίζονται στην εσωτερική αγορά που παραπαίει και αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τις άλλες. Το θέμα είναι ο χρόνος επιβίωσης. Προσωρινά μπορεί να κερδίσει και μια μικρή επιχείρηση. Τελικά όμως θα έχει την ίδια κατάληξη.

Σχεδόν πάντα είναι οι μεγάλες που πιάνουν τα απόνερα. πχ στην αγορά χρυσού ήρθαν κολοσσοί από το εξωτερικό και μέσω απατεώνων. Η κρίση ωφελεί μόνο αυτούς.
Τελικά μόνο οι μεγάλοι στάθηκαν και κερδίζουν (και δημιουργούν μεγαλύτερη κρίση επειδή βγάζουν τα κέρδη στο εξωτερικό), μιας και οι μικρο-απατεώνες που μπλέχτηκαν αργά ή γρήγορα ξεμπροστιάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: