Παρασκευή, Ιανουαρίου 01, 2016

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Σήμερα όλοι λέμε χρόνια πολλά, όμως η ευχή αυτή δεν έχει νόημα. Χρόνια πολλά βέβαια σημαίνει πολύς χρόνος ώστε να ζήσει κανείς καλά γιατί τι να τα κάνει κανείς τα χρόνια πολλά όταν υποφέρει καθημερινά;

Η ευδαιμονία είναι ο σκοπός του κάθε ανθρώπου. Όμως η ατομική ευδαιμονία δεν μπορεί να κατακτηθεί εφόσον η κοινωνία νοσεί, εκτός αν χάσει την ανθρωπιά του και καταντήσει άγριο ζώο.

Σαν κοινωνία σπαταλάμε τον χρόνο μας.
Οι άνεργοι δεν προσφέρουν στην κοινωνία μας και σπαταλούν τον χρόνο τους στο να ψάχνουν εργασία, οι εργαζόμενοι υπάλληλοι και επαγγελματίες εργάζονται πολλές ώρες για πολύ λίγα και πολλοί δεν έχουν καν αξιοπρεπές βιωτικό επίπεδο, πόσο μάλλον όταν είναι αναγκασμένοι να προσφέρουν στους άνεργους.
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας φτιάχνει νέους άνεργους συνεχώς και αλλάζει τις συνθήκες.

Η κοινωνία νοσεί όμως και γιατί είναι διχασμένη.
Οι πλούσιοι έχουν πάρει όλα τα πλούτη και δεν καταναλώνουν. Η κατανάλωση είναι βασική προϋπόθεση για την λειτουργία του όποιου οικονομικού συστήματος. Ειδικά του καπιταλιστικού. Η ανάγκη για επιβολή των λίγων πάνω στους πολλούς, τους σπρώχνει να σπαταλάνε χρόνο σε άχρηστες διαδικασίες όπως όπλα, στρατό κλπ. Η αλόγιστη καπιταλιστική ανάπτυξη έχει οικολογικές και άλλες επιπτώσεις που σαν κοινωνία πληρώνουμε καθημερινά πχ η κλιματική αλλαγή.


Η μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας αρχικά σε 30 και αργότερα σε 20 θα έδινε την απαραίτητη ώθηση στην κοινωνία να λειτουργήσει αναλογικότερα. Η δημοκρατική λειτουργία των επιχειρήσεων είναι αναγκαία. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις οι πλούσιοι θα έχαναν μέρος των κερδών που έχουν συσσωρεύσει και προφανώς επειδή έχουν τα μέσα αντιστέκονται επιτυχώς.

Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε μια άλλη κοινωνία που ο ατομικός πλούτος δεν θα είναι αυτοσκοπός αλλά το ευ ζην όλης της κοινωνίας.







ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: