Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 06, 2019

Μείωση των ωρών εργασίας σημαίνει ανάπτυξη

Μείωση των ωρών εργασίας σημαίνει ανάπτυξη
Πολλές φορές σκέφτομαι γιατί δεν γίνεται το αυτονόητο.
Όμως για μένα είναι αυτονόητο το να εργάζεται κάποιος λιγότερες ώρες σημαίνει πως θα εργάζονται περισσότεροι.
Όμως δεν λειτουργεί έτσι σε όλους. Το βλέπουν βέβαια, αλλά δεν νοιάζονται. Εκείνο που κινεί τις προθέσεις τους είναι το όφελος και μάλιστα το άμεσο όφελος. Ακόμα κυριαρχεί ο ωχαδερφισμός ή ο φόβος.
Σου λέει κάποιος βρε εδώ δεν τα βγάζω πέρα με τα 980€ που παίρνω, αν μειωθούν οι ώρες δεν θα μειωθεί ο μισθός μου;
Ακόμα σκέφτεται κάποιος άλλος, βρε θα έρθει κι άλλος στην δουλειά και θα αναγκαστώ να δουλέψω ανταγωνιστικά.
Όμως αυτοί οι φόβοι ενώ είναι χωρίς νόημα, κυριαρχούν στην απόφασή του.
Αυτό που λέω είναι να μην μειωθεί ο μισθός κανενός. Ακόμα όταν κάποιοι εργάζονται λιγότερες ώρες, θα εργάζονται καλύτερα, εντατικότερα και μιας και θα υπάρξει έλλειψη εργαζομένων κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του.
Τώρα έρχομαι από την πλευρά των επιχειρηματιών που θα προσλάβουν κόσμο για την ίδια εργασία.
Αρχικά να πούμε πως η σημερινή κατάσταση έχει ξεφύγει. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται 10ωρα ή 8ωρα με μειωμένο μισθό. Αυτό πρέπει να σταματήσει και για να γίνει αυτό πρέπει ο εργαζόμενος να έχει αυτοεκτίμηση. Δεν γίνεται να δουλεύει κανείς για 1€ την ώρα σήμερα. ( 260€ μηνιαίως / 25 μέρες /10 ώρες την ημέρα ). Ποια θα είναι η αγοραστική δύναμη του;
Οι μικροί επιχειρηματίες όντως δέχονται συνεχώς πίεση από το κράτος και έχουν αρκετά έξοδα συντήρησης της επιχείρησής τους. Όμως δεν μπορούν να μετακυλίουν το κόστος στους εργαζόμενους συνέχεια. Επιχείρηση σημαίνει πωλήσεις, όχι μείωση κόστους.
Οι μεγάλοι απλά δεν ενδιαφέρονται και για αυτούς μειώνεται ο μισθός. Δείτε πόσα είναι τα μισθολογικά κόστη των τραπεζών προ και μετά κρίσης και θα καταλάβετε ποιος κερδίζει από την κρίση όταν όλοι χάνουν.
Μας λένε πως οι πλούσιοι φτιάχνουν θέσεις εργασίας.
Ποιο μεγάλο ψέμα δεν υπάρχει. Ο επιχειρηματίας θα φτιάξει μια νέα θέση μόνο όταν έχει πωλήσεις και δεν μπορεί να τις εξυπηρετήσει.
Η κίνηση του κεφαλαίου φτιάχνει την ανάπτυξη, "έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου" έλεγαν. Τώρα υπάρχει έλλειψη, όταν όμως όλοι οι άνεργοι εργαστούν το χρήμα θα κινηθεί και θα έρθει ανάπτυξη.
Θα έχουμε την δύναμη να δώσουμε αύξηση μισθών και δεν θα έχουμε τη δύναμη να μειώσουμε τις ώρες εργασίας;
Ποιο από τα δυο αναπτύσσει την οικονομία περισσότερο;

Φίλιππος Φιλιππίδης
September 6, 2014 at 10:13 AM

Δεν υπάρχουν σχόλια: